Пређи на главни садржај
Čizkejk (Cheesecake)
Čizkejk je ukusna poslastica koja se brzo i lako sprema.
Postoje razni recepti,a meni se ovaj koji ću vam ispod teksa ostaviti najviše svideo.Najbitnije od svega je što uvek uspe.
Potrebno :
Za koru :- 150 gr margarina sobne temperature
Za beli fil :- 500 gr. krem sira ( ja koristim ala kajmak)
Za voćni deo:- 300 gr. voća po izboru ( ja sam pravila sa crveni voćem)
Priprema:
U posudu staviti margarin i šećer u prahu zatim mikserom umututu zati dodati mlevenu plazmu,sok od narandže.Sve lepo sjediniti.
Ja čizkejk pravim u okruglom plehu kod koga mogu stranice da se skidaju.Prečnik je 26 cm.
Kada ste koru lepo sjedninili prebacite je u pleh i rukama lepo rasporedite po dnu.Odložite u frižider da se stegne dok pripremate beli fil.
Pre nego što krenete praviti beli fil potrebno je da u malu posudu pomešate 1 kesicu želatina sa 50 ml. vode i ostaviti da nabubri dok spremate beli fil.
Beli fil se pravi tako što najpre umutitie slatku pavlaku,a u drugu posudu umutite krem sir sa 100gr. šećera u prahu pa dodate i kiselu pavlaku.Spojiti umućenu slatku pavlaku sa krem sirom.Želatin je potrebno rastopiti ja to radim tako što u lonče manje sipam vodu pustim da proključa i na pari istopim želatin,želatin ne treba da se kuva samo treba da se lepo rastopi.Od belog fila uzeti 2 kašike i ubaciti u rastopljeni zelati dobro promešati a zatim sve to sjediniti sa belim filom,dobro umutiti mikserom.Beli fil naneti preko keksa ravnomerno rasporediti .Vratiti u frižider da se stegne dok pripremate voćni fil.
Voćni fil se pravi tako što u šerpu stavite voće dodate šećer i nalijete vodu.Pustiti da proključa,nakon toga smanjiti vatru i kuvati nekih 10 ak minuta.Dok se voće kuva želatin opet na isti način pripremiti.Voće skloniti sa ringe pomešati ga sa želatinom,ostaviti da se prohladi 10 ak minuta pa ga sipajte preko belog fila ali lagano.
Ostaviti par sati u frižider da se kolač lepo stegne.
Prijatno :)
U receptu sam koristila plazmu Vi naravno mozete neki drugi mleveni keks ( Bevita,Zlatni pek...)
Krem sir sam probala i Ella i Pilos ali mi je sa Ala kajmakom ovaj kolač ukusniji.
Takođe umesto soka od naradže možete iscediti svežu narandžu.
Voće sam koristila zamrznuto direkt u šerpu i pomešala sa vodom i šećerom.Možete ako zelite voće predhodno izmiksati dobiti kasu pa ga ubaciti u šerpu i dodati vodu i šećer.Takođe kad skuvate voćni deo možete ga procediti ako ne volite da osetite gromuljice u filu,ja volim pa ga nisam ni cedila nego direkt preko belog fila.
Sve je stvar ukusa...
Nadam se da Vam se recept svideo,ako imate neki predlog ili sugestiju slobodno pisite u komentaru.
Коментари
Постави коментар